Tapijt, standaard of op maat

© idealista.fi

© idealista.fi

 
© stylizimoblog.com

© stylizimoblog.com

 
© natualarearugs.com 

© natualarearugs.com 

 

Tapijten komen voor in alle soorten maten, kleuren en vormen. Het soort tapijt is afhankelijk van het productieproces en van de structuur ervan. De vaakst voorkomende technieken zijn: getufte tapijten, geweven of geknoopte.

Bij ons in de winkel bieden wij voor ieder wat wils aan. We hebben een ruime keuze aan maattapijten en standaardmaten. Kom vrijblijvend bij ons langs voor meer informatie!

Opbouw
Een tapijt bestaat uit drie delen namelijk de rug, gemaakt uit rubber of jute, het draagdoek en de pool. Die laatste kan bestaan uit verschillende materialen. Een hoogpolig tapijt voelt zacht en luxueus aan, een laagpolig tapijt voelt dan weer steviger aan en is makkelijk in onderhoud.

 

 

Technieken
Getufte tapijten zijn de meest voorkomende, ze zijn het goedkoopst en het simpelst. Geweven tapijten daarentegen komen nog zelden voor. Ze zijn prijzig en worden dus enkel nog voor heel specifieke tapijten gebruikt. Geknoopte tapijten zijn de oudste vorm, deze manier is ook de meest arbeidsintensieve en is dus ook het duurst.

 

 

Structuren
Naast te technieken zijn er ook nog verschillende structuren. Een lussentapijt of een bouclé is de goedkoopste en meest eenvoudige manier van werken. Dit type tapijt neemt ook het minste vuil op.

Bij een open pool tapijt of een velours worden de lusjes van de polen doorgesneden. Hierdoor voelt het tapijt zeer zacht en glad aan. Het enige nadeel is wel dat hier snel een schaduweffect komt en dat het vuil zich makkelijk kan nestelen.

De derde structuur is een frisétapijt hierbij worden de lussen ook doorgesneden maar daarna nog gedraaid, oftewel gefriseerd. Dit creëert een levendig oppervlak voor het tapijt.

 

 

Materialen
Een tapijt bestaat zoals we eerder vermeldden uit een aantal lagen. Elke laag bestaat uit een bepaald type materiaal. De bovenste laag, de polen kunnen uit verschillende materialen gemaakt worden afhankelijk van de wens van de klant. Zo zijn er wollen tapijten, synthetische of natuurlijke vezelmaterialen beschikbaar.